27 Mart 2015 Cuma

Muzlu Smoothie / Banana Smoothie




Son günlerde smoothie ile besleniyorum desem yeridir. Her şeyi robota atıp karıştır düğmesine basmaktan ibaret olan bir kahvaltı veya öğle yemeği fikri içimdeki tembel hayvanı çok mutlu ediyor. 

Bu tarifimde temel smoothie ölçülerini kullanıyorum, dilediğinizi ekleyip çıkarmak sizin elinizde. 

Özellikle sindirim sisteminin çalışmasına yardımcı bir smoothie arıyorsanız onu buldunuz. Bir hafta her sabaha bu içecekle başlayın, bakın sıkıntınız kalıyor mu.

Muz, hindistan cevizi sütü, probiyotik yoğurt, keten tohumu, müsli ve probiyotik gıda takviyesi bağırsaklara ilaç gibi gelecek. Hindistan cevizi sütü bulamıyorsanız laktozsuz süt, soya sütü, pirinç sütü, badem sütü veya laktoz içermeyen herhangi bir süt kullanabilirsiniz zira yetişkin sindirim sistemi için inek sütü kadar kötü bir şey olamaz. Eğer sürekli şişkinlik ve bağırsak problemleriniz varsa günlük süt tüketiminize dikkat edin derim. 

Kendisi benim hayatımın anlamı olduğu için fıstık ezmesi bu tarifte de yerini aldı, benim fıstık sindirmede bir problemim yok, ancak sizin varsa fıstık ezmesi kullanmanız elzem değil.

Sağlıklı şeylerin tadının kötü olması konusuna gelirsek, bu smoothie istisnayı oluşturuyor. Sabahları sırf bunu yapmak için erken uyanıyorum o derece lezzetli.

Tarife geçelim.

---

So, I've been living off smoothies as of late. I literally wake up early to make it before I go to work -- and I never get up a minute earlier than I absolutely have to! It's a passionate love affair that neither of us planned for but I find myself wanting this smoothie again and again. 

Besides tasting frigging amazing, it's simply perfect for your digestive track. Start your day with this smoothie for at least 7 days and see the difference for yourself. You'll get a phone call at the end of the 7 days, it'll be your guts thanking you for the intervention! Ehehee... ehe...

This is a basic digestive smoothie recipe that works wonders for me. If you have problems digesting any of the ingredients listed here, just replace them with something else, it's a smoothie for heaven's sake, it's what it's there for: to make personal alterations.


Malzemeler / Ingredients:

- 1 paket probiyotik yoğurt / 1/2 cup probiotic yogurt
- 1/2 paket (125ml) hindistancevizi sütü veya laktozsuz süt / 1/2 cup coconut milk or lactose-free milk of choice
- 1 muz / 1 banana
- 1 yk fıstık ezmesi / 1 tbs peanut butter
- 1/2 kap (50 gr) müsli / 1/2 cup muesli
- 1/2-1 yk keten tohumu / 1/2 - 1 tbs flaxseed or chia seeds
- 1 paket probiyotik saşe / 1 sachet probiotic supplement
- 1 tatlı kaşığı balkabağı turtası baharatı / 1 tsp pumpkin pie spice
- opsiyonel: 1/2 kap buz, 2 yk kuru hindistan cevizi / optional: 1/2 cup ice, 2 tbs coconut flakes

 Blender'ımıza yarım paket hindistan cevizi sütü ve bir paket probiyotik yoğurdu ekleyerek başlıyoruz. Hindistan cevizi sütü, yağı, kreması, kendisi, kokusu, her şeyi iyi ki var ya... Meyve evriminin ulaştığı son nokta. Kırması zor, ama azmedip başardığında hem etiyle hem suyuyla seni ödüllendiriyor. #teamcoconut 

Neyse efendim, burada dediğim gibi istediğiniz sütü ve yoğurdu kullanabilirsiniz ama sindirim problemleri yaşıyorsanız laktozsuz türde bir süt ve içi iyi bakterilerle dolu probiyotik yoğurdu öneririm.

Start by dumping in your 1/2 cup coconut milk (or cream) and 1/2 cup of probiotic yogurt. I love coconut. And I didn't even wait three months to say it. I said it the first time I tasted it and the more coconut produce I taste my love grows even bigger. I rarely use regular milk or cream now. If my tap water ran with coconut water, I'd be completely fine with it. I'd shower with it and smell fucking amazing. I thank god everyday that coconut exists. 

So, you can be boring and use regular milk or yogurt but I'd strongly recommend staying away from cow's milk if you're having problems with your digestive track. Most adults are allergic to high levels of lactose found in cow's milk and they just don't know that their innocent morning cereal is the culprit behind their transformation into a bloated, gassy monster during the day. Skip the regular milk, go coconut, soy, rice or almond.



 Parçacıklı fıstık ezmesini yaratan insanı bulun getirin, Hollywood ünlüsü muamelesi yaparım, en iyi şekilde evimde ağırlarım, başımın üstünde misafir eder, İstanbul'u gezdiririm. Bu nasıl bir tad, nasıl bir doku? Yakınlarda, fıstık ezmesi veya bir tür fıstık yemeden bir gün geçirdiğimi hatırlamıyorum. Tüm diyetlerde izin verilen tek nefis yiyecek. İçindeki iyi yağlar kalp ve cilt için çok faydalı. Bir kaşık fıstık ezmemizi parçalara bölüp blender'a attığımız muzun üzerine ekliyoruz. Muz kalorili bir meyve evet, ama protein ve potasyum konusunda karşısında durabilecek babayiğit var mı? İyi bakteri oluşumunu destekliyor, yüksek lif oranı sayesinde bağırsakları çalıştırıyor. Muza uzanan diyetisyen elleri kırılsın.

Crunchy peanut butter is a best invention there has ever been. I can go about my day if I don't have my phone with me, if the power is cut or if my car is in the service but I CANNOT, spend a day without some type of peanut produce. I love it, I need it and I'll buy it for the rest of my life. So naturally I slipped it in this recipe. If you can't digest nuts for some reason, skip this step but I truly feel sorry for you. I do. 

Oh and chop a banana into small pieces and add in. Bananas are rich in fiber and supports the growth of good bacteria.

 Dünyanın en güzel baharatı nedir diye sorarsanız hileli cevap verip Balkabağı Baharatı Karışımı derim. Sonbaharın ve en güzel turtaların tüm kokusunu içinde barındıran bu muhteşem karışımı evde hazırlamanız çok kolay. 2 yk tarçın, 2 çyk toz zencefil, bulabilirseniz 2 çyk rendelenmiş muskat, 1,5 çyk yenibahar, 1,5 çyk toz karanfili karıştırın, sevimli bir kavanoza koyun ve istediğiniz tatlıda kullanın. Bu baharatların hepsi bağırsak sağlığı için son derece faydalı. Ama elinizde yalnızca tarçın varsa onu kullanmanız da yetecektir.

1 tsp pumpkin pie spice which basically contains the essence of fall and delicious pies. Great for preventing flatulence and tastes amazing.



 Hindistan cevizini ne kadar sevdiğimi söylemiş miydim? Kenarda köşede kalmış kuru hindistan ceviziniz varsa onu da ekleyin. Doku olarak çok güzel gidiyor. Yoksa, no problemo.

Shredded coconuts if you have them.



 Veee müsli. Yukarıda gördüğünüz karışım anneciğimin müsli tarifi. Devasa bir kurabiye kavanozum var evde, içinde ise bir yıl yetecek kadar müsli. Yarısını 3 ayda bitirmem bir müsli canavarı olduğum anlamına mı geliyor? 

Kendi sağlıklı müslinizi evde yapmak istiyorsanız yulafla başlayın. Annem toptancıdan otlu çöplü versiyonundan alıyor ama siz Eti'nin yulafını kullanabilirsiniz. İçine kuru dut (favorim), doğranmış günkurusu, doğranmış elma kurusu, sultani kuru üzüm, kuru vişne, ayçiçek çekirdekleri, çiğ fındık, ceviz, fıstık parçaları ve gönlünüzden başka ne geçiyorsa ekleyebilirsiniz. Hazır müsliden çok daha ucuza geliyor ve koruyucu madde miktarını azaltıyorsunuz.


Mama made this awesome muesli mix for me. It contains oats, dried white mulberries, dried and chopped apricots, dried apples, raisins, dried cherries, sunflower seeds, raw nuts and anything else your heart desires. She makes a ridiculous amount of muesli at a fraction of the cost, and you know there ain't no bug spray on it. (Here, I'm guessing that all pre-packaged goods are sprayed with bug killing chemicals by evil men who laugh maniacally at the same time, but that's just me o_O)



 Ve sırada bir superfood var. Son zamanlarda tohumlar sağlıklı beslenme uzmanlarının beynini ele geçirdi. 2015'i domine eden chia tohumlarını bulmak zor olsa da keten tohumu veya karabuğday tohumuna ulaşabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken keten tohumunu her gün öğütülmemiş haliyle fazla miktarlarda tüketmekten kaçınmak yoksa yarardan çok zarara yol açıyor. Annem benim için keten tohumunu öğüttü, ben günde yarım kaşığı pek geçmiyorum ama 1-1,5 kaşığa kadar yemesi güvenli.

So chia seeds were like the star of 2014. Everybody's using them and loving them. Except us. We don't have it in Turkey and I'll be damned if I don't bring back like a whole sack of it from my next trip to the States. If you're like me, living in a country without a Whole Foods store, use flaxseed or buckwheat.

Son olarak bir paket probiyotik saşe ekliyorum. Tadı çok güzel, limonlu gibi. 

And last but not least, add a sachet of probiotic supplement because you just can't have enough good bacteria, can you?

 Ta-daaaa!!! Tam 30 saniye sonra kahvaltı hazır! Önce pulse özelliğini sonra da düşük ayarı kullanmaya özen gösterin. 

That's breakfast in 30 seconds.

 Nom nom nom!