23 Şubat 2016 Salı

Sağlıklı Milkshake / Healthy Milkshake





Sevdiğimiz kalori dolu bir yiyeceğin başına "sağlıklı" geldiğinde çıkan sonuçlar çoğunlukla annemizin daha fazla sebze ve meyve yedirmek üzere mutfakta yaratıcılığını kullandığı anları akla getirir.



Sağlıklı malzemelerle değiştirilmiş tariflerin hayal kırıklığına uğratıcı sonuçlarının tamamıyla farkında olarak sağlıklı milkshake tarifimin sonuna kadar arkasında duruyorum zira ne lezzet ne de görüntü konusunda gerçek milkshake'den aşağı kalır yanı yok. Aslında kendisi bir soğuk smoothie ama tat ve his olarak milkshake'e öyle benziyor ki, McDonald's diye tutturan çocukları kolaylıkla kandırabilir, kendiniz de güne başlamak için rahatlıkla kahvaltı yerine içebilirsiniz. Evet, korktuğunuz üzere dondurma kullanmıyoruz. Dondurmasız milkshake gerçekten milkshake sayılır mı? Milkshake'i dondurmadan çıkarabilirsin ama dondurmayı milkshake'ten asla gibi varoluşsal düşüncelere dalmadan tarife geçelim.

-----

So, whenever someone slaps a "healthy" label next to a deliciously calorific junk food or hearty dish, I get queasy. Reminds me of the times mom made stuff like that when we were kids, like vegetable lasagna! Oh the horror! 



Having said that, I stand by my healthy replacements of popular recipes because I never compromise taste for low cal intake. It simply has to taste good or else I'll just go eat a celery stalk. 

Admittedly, this is more in the lanes of frozen smoothie rather than milkshake since there's no ice cream in there but the taste and the texture is so much like a milkshake that it really satisfies that urge.

Malzemeler / Ingredients:

- 1 kap donmuş meyve (ben çilek ve frambuaz kullandım) / 1 cup frozen strawberries and raspberries (or any other frozen fruit of choice) 

- 2 yk dilediğiniz kahvaltılık gevrek veya yulaf ezmesi (ben Vitalis crunchy muesli kullandım) / 2 tbs of cereal of choice ( I used crunchy muesli)

- 2 yk yoğurt / 2 tbs yogurt

- 1 sb süt / 1 glass of milk

- tatlandırmak için (opsiyonel) limon veya portakal rendesi, bal veya stevia, vanilya, tarçın / to taste (optional) lemon or orange zest, honey or stevia, vanilla, cinnamon, etc..



Öncelikle donmuş meyveleri ekleyerek başlıyoruz. Ben çilek ve frambuaz karışımı kullandım çünkü kırmızı meyve hastalığım var ancak siz dilerseniz istediğiniz herhangi bir meyveyi tek başına da kullanabilirsiniz. Muz her zaman için mükemmel bir alternatiftir. Çilekle birlikte de çok iyi uyum sağlıyor. Tek önerim, muz kullanırsanız asla şeker, bal gibi başka bir tatlandırıcı kullanmamanız. Muz tek başına oldukça tatlı.

Kendi donmuş meyvenizi hazırlayıp istediğiniz zaman kullanmak için yapmanız gereken çok basit. Meyvelerinizi yıkayın, yenmeyecek kısımlarını ayırın, muzunuzu dilimleyin ve folyo serilmiş bir tepside birbirlerine değmeyecek şekilde buzlukta dondurun, ardından hepsini tek bir kaba alıp ağzını kapatıp buzlukta bekletebilirsiniz. Bir kez tek başlarına donduktan sonra bir daha yapışmıyorlar.

So, always start with the hardest stuff to process. And that'll be the frozen berries. I love love love berries. All of them, indiscriminately. So, I used a mix of strawberries and raspberries. You can use any frozen fruit your heart desires. Bananas are always a great choice. They taste amazing on their own or coupled with another fruit like strawberries.

To make your own frozen fruit stash you can dive into whenever you feel like a frozen smoothie, all you have to is wash, clean, (slice if it's a banana) and lay your fruits on a foiled tray to be frozen for at least 30 minutes. It is paramount that they don't touch each other. Once they're frozen on their own, you can dump all of them in another container, put a lid on it and send it back to freezer. They'll never stick to each other again.

Ardından çıtır malzememiz geliyor. Ben dokuda kontrastı çok seviyorum. Çok yumuşak bir şey yiyorsam içinde veya yanında mutlaka bir çıtırlık olsun istiyorum. Dr Oetker'in Ballı Vitalis'i hem içerdiği bademler hem de crunchy'lik konusundaki aşmışlığıyla bu iş için çok uygun. Elinizde hangi gevrek varsa kullanabilirsiniz, sade corn flakes, yulaf ezmesi veya tek başına bir avuç badem bile olur. İçeceğe biraz yoğunluk ve hacim katacak. Gördüğünüz o turuncu tanecikler portakal kabuğu rendesi. Aslında kırmızı meyvelerle limon çok daha iyi gidiyor ama evde olmadığı için citrus ailesinin başka bir üyesine başvurdum.


Now comes the crunchy part. I just love the word crunchy. Everything good is crunchy if you think about it. I like contrasting textures. If I'm eating something super soft, I'll be like "Where is the crunch?" So, 2 tablespoons of crunchy muesli is just what this recipe needs. You can use any cereal you have lying around in the house, even oatmeal or just a handful of almonds. This will add body to the drink. Don't forget to zest some lemon peel. Berries and citrus is a perfect combo.


Sonrasında iki yemek kaşığı yoğurt ve bir su bardağından biraz daha az süt ekliyoruz. Süt miktarını kendiniz belirlemelisiniz. Çok fazla eklerseniz o yarı akışkan milkshake dokusunu kaybedersiniz. Çilek ve frambuaz tatlı meyveler olmadıkları için biraz tatlandırıcıya ihtiyacımız var. Ben Stevia kullandım, kalorisiz, 4 damlasıyla iki yemek kaşığı bal tatlığını verebilen mükemmel bir sıvı. Yerine tabii ki bal kullanabilirsiniz.

Then add 2 tbs of yogurt and less than a glass of milk. It's really up to you to decide how much milk you want to use. If you use too much, the consistency will be too runny and you'll lose the milkshake texture. Too little and it will be like sorbet. So add a little at a time to decide which one is better for you. 

Since berries are not sweet enough, I'll add 4 drops of Stevia. Or you can use honey instead.

 Önce pulse ayarında birkaç kez meyveleri ezdikten sonra birkaç dakika en düşük ayarda robotunuzu çalıştırın ve çikolata damlaları veya kullandığınız gevreği ezerek süsleyin. Bu kadar!

Pulse a few times and process for a couple of minutes until all the frozen fruits are mashed. Decorate with chocolate chips or crumbles of the cereal you used. That's it.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder